Buwegs Installatie BV. | Grutbroek 36, 7008AN Doetinchem | 0314-330658 | Info@buwegs.nl

sliderimage

Alles over de lucht water warmtepomp

Op duurzame wijze warmte uit de omgevingslucht onttrekken, dat is in het kort gezegd wat de lucht-water warmtepompen doen. Dit is ook het proces wat lucht/warmtepompen onderscheid van andere soorten warmtepompen. Lucht/water warmtepompen zijn zowel in oude als nieuwe gebouwen te installeren om te voorzien in een betrouwbare warmte- en/of warmwatervoorziening.

De lucht/water warmtepompen van Nibe of Nefit Bosch kunnen in de zomer ook koelen. Dankzij de toegepaste technieken wordt je huis hierbij tijdens de warme zomerdagen op een efficiënte en duurzame wijze gekoeld. Zo geniet je in ieder seizoen van optimaal comfort.

Ontdek hieronder alles over de lucht/water warmtepomp, hoe het werkt, op welke manier het helpt bij een schoner milieu en hoe je er zelf energie en geld mee kunt besparen.

De werking van een lucht/water warmtepomp

De werking van de lucht/warmtepomp is in principe hetzelfde als van een koelkast, maar dan omgekeerd. De warmtepompen bestaan uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit.

De buitenlucht wordt met de ventilator van de buitenunit aangezogen. Hierbij passeert het een warmtewisselaar (de verdamper) die is gevuld met een koelmiddel. Dit koelmiddel verdampt met behulp van de warmte uit de buitenlucht. De ontstane damp wordt door een compressor samengedrukt, waarbij energie vrijkomt. Deze energie wordt in de vorm van warmte via een tweede warmtewisselaar in de binnenunit (de condensor) afgegeven aan het water van de verwarmingsinstallatie. Op warme dagen kan de werking als het ware worden omgekeerd.

Bosch heat pump NL werking warmtepomp 1600x900px

Is mijn huis geschikt voor een lucht/water warmtepomp?

De belangrijkste factor om te bepalen of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp is de isolatie van het huis. Als het huis of gebouw niet goed geïsoleerd is, zal dit het rendement van de installatie zeer nadelig beïnvloeden. Bijkomend nadeel is dat de warmtepomp dan vaak in- en uitschakelt, wat de levensduur (gemiddeld 15 jaar of meer) nadelig beïnvloedt.

Woningen met een bouwjaar later dan 2000 en goed geïsoleerde woningen zijn over het algemeen geschikt voor het plaatsen van een lucht/water warmtepomp.

De warmtepomp kan het water in het verwarmingssysteem maximaal tot tussen de 55 en 62 graden Celsius opwarmen. Voor een goed rendement is het belangrijk dat de benodigde temperatuur van het water in het verwarmingssysteem zo laag mogelijk is. Een lucht/waterwarmtepomp is hierdoor bijvoorbeeld uitstekend geschikt bij vloerverwarming. De temperatuur van het water bij vloerverwarming ligt namelijk veel lager (maximaal 37 tot 45 graden Celsius, afhankelijk van het type vloer) dan bij centrale verwarming (gemiddeld 70 tot 80 graden Celsius).

Subsidies voor een lucht/water warmtepomp

Met een warmtepomp zijn dus relatief grote bedragen gemoeid, maar de Nederlandse overheid geeft gelukkig subsidie voor verduurzamingsmaatregelen, waaronder warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen: de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is beschikbaar voor zowel particulieren als voor bedrijven.

Tip: particulieren kunnen de ISDE-subsidie combineren met eventuele subsidies van lokale overheden als provincie en gemeente. Dat wordt stapelen genoemd en kan tot een zeer aantrekkelijk bedrag oplopen.

Interesse in een lucht/water warmtepomp oplossing?

Wij helpen u graag met de juiste keuze van een warmtepompsysteem. Wat past bij uw persoonlijke woonsituatie? Laat u adviseren door Buwegs Installatie.
           Cascadesystemen                            Logo Nibe Energietechniek